Ontdek Wireless Things by Netmore TRY — Gratis en gemakkelijk! Probeer nu

Diensten

LoRaWAN™ is een technologie die het mogelijk maakt om draadloze netwerkverbindingen te leggen over een grote afstand en met een zeer laag vermogen. De zendertjes, soms niet groter dan een luciferdoosje, kunnen jarenlang werken op een enkele batterij. Door middel van ingebouwde sensoren kan LoRaWAN een grote rol spelen in smart cities, maar ook voor bedrijven. Real-time stockbeheer, track & trace van voertuigen of containers, tot het beveiligen van roerende en onroerende eigendommen.

Er zijn heel wat voordelen, waaronder de lage prijs, verbonden aan deze technologie. Maar vooral het grote toepassingsgebied is absoluut ongezien. Enkele voorbeelden:

Smart parking:
LoRaWAN technologie laat stads- en gemeentebesturen, maar ook privébeheerders van parkeerinfrastructuur toe om tot op de parkeerplaats exact te zeggen hoeveel plaatsen er vrij zijn. Ook de gemiddelde duurtijd van parkeersessies en de bezettingsgraad kunnen hierdoor op een vlotte manier worden weergegeven.

Brand- of inbraakdetectie:
Op afstand monitoren van sensoren voor brand- of inbraakdetectie, ook op afgelegen gebieden. Bijvoorbeeld sensoren bevestigd in bosgebieden. Er is geen nood aan internetverbinding of stroom, de sensor werkt autonoom en stuurt in real-time eventuele alarmen door. Bij gebruik van data over het gsm-netwerk kan het signaal worden verstoord door een lokale stoorzender of ‘jammer’ te gebruiken. LoRaWAN is hieraan niet onderhevig aangezien het signaal dat verstuurd wordt geen ontvangstbevestiging nodig heeft om een trigger uit te sturen.

Track & trace van voertuigen:
Voertuigen op de voet volgen en zelfs rechtstreeks uitlezen van diagnostische gegevens. Toepasbaar voor transportbedrijven, werkgevers die mobiele werknemers willen volgen om zo de planning optimaal te laten verlopen, maar ook bijvoorbeeld voor leasingbedrijven die de staat van het wagenpark op de voet willen opvolgen.

Afvalbeheer
Lokale overheden of privéfirma’s kunnen in real-time monitoren hoeveel inhoud afvalcontainers of vuilnisbakken hebben. Enkel wanneer een bepaald niveau bereikt is, wordt een ploeg gestuurd om het vuilnis op te halen. Dit scheelt in tijd en dus ook in geld, en laat toe om medewerkers veel efficiënter in te zetten.

Smart lighting:
Op basis van verschillende parameters wordt straatverlichting gedimd, of juist helderder. Fel licht bij regenweer of veel voorbijgangers, gedimd licht bij heldere hemel of weinig voorbijgangers.

Internet of Things voor mensen:
Het IoT is er in eerste instantie voor mensen. En dat wordt zeer zichtbaar wanneer LoRaWAN wordt gebruikt voor het assisteren van bejaarde of gehandicapte mensen die alleen wonen. Zo zal het mogelijk zijn om via sensoren de activiteitsgraad in het huis te meten. Een valsensor is hierbij een vitaal onderdeel van het geheel. Door middel van deze technologie zullen meer mensen zelfstandig kunnen wonen, met de zekerheid dat er altijd iemand paraat staat om hulp te bieden.

Monitoring leefmilieu:
Door middel van meerdere sensoren, verspreid over een groot gebied, kan in real-time worden gemeten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit.

Monitoring van het binnenklimaat:
Monitoring van temperatuur en luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in musea of opslagplaatsen van kunst. Maar ook bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw en vele andere sectoren kan dit type sensor worden toegepast.

Monitoren van vloeistofniveau’s:
Van het rechstreeks bijhouden van de waterstand van rivieren en kanalen tot het uiltezen van vloeistofniveau in bijvoorbeeld een mazouttank. Het zal niet meer nodig zijn om hier telkens iemand naartoe te sturen om manueel deze informatie uit te lezen.